Jaarverslag 2019

Jaarverslag Stichting Kunst&Co

Welkom op de digitale versie van het jaarverslag van Kunst en Co Uden. Deze pagina toont op interactieve wijze de inhoud van het jaarverslag 2019 van Kunst & Co.
Dit jaarverslag komt het beste tot zijn recht op een Laptop of tablet.

Kunst & Co is het creatieve centrum voor alle inwoners van de gemeente Uden. Wij brengen vraag en aanbod samen op het gebied van cultuureducatie. Voor basis- en voortgezet onderwijs zijn we een vertrouwd aanspreekpunt en sparringpartner. We initiëren en verzorgen aanbod en deskundigheidsbevordering en zorgen er voor dat onderwijs en aanbieders van kunst en cultuur elkaar weten te vinden.

Kunst & Co stimuleert de inwoners van Uden in het ontdekken, het creëren en het perspectief bieden. Concreet betekent dit dat wij als centrum in al onze contacten buiten de gebaande paden denken en willen pionieren. En dat wij op zoek zijn naar nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Wij gaan dan ook voor creativiteit en originaliteit. Wij willen iets nieuws creëren en maken gewone dingen bijzonder door de inwoners van Uden kennis te laten maken met andere perspectieven.

Activiteitenoverzicht 2019

Kunst & Co heeft jaarlijks een uitgebreid activiteitenoverzicht. Naast de activiteiten voor en door leerlingen, cursisten en alle Udenaren in het bijzonder, doen we nog veel meer op diverse terreinen.

Onderwijs

 • Bemiddeling voor culturele activiteiten op basisscholen en voortgezet onderwijs
 • Ondersteuning van Interne Cultuur Coördinatoren (ICC-ers basisonderwijs) en Cultuurcoördinatoren (voortgezet onderwijs) op het gebied van taakinvulling, verkrijgen van draagvlak en inhoudelijk advies
 • Kennisdeling en ontmoeting voor leerkrachten
 • Workshops en cursussen voor leerkrachten en ICC-ers
 • Productontwikkeling/innovatie
 • Uitvoering van regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en begeleiden DCL scholen.
  5 DCL scholen in de gemeente Uden en 5 scholen in de gemeente Landerd. www.decultuurloper.nl
 • C-Basisaanbod en C-Lokaal/Erfgoed aanbod voor het basisonderwijs afstemmen en begeleiding door de educator primair onderwijs, in samenspraak met de culturele instellingen
 • De educator voortgezet onderwijs biedt ondersteuning aan de cultuurcoördinatoren en docenten op het gebied van kunst & cultuur in de breedste zin
 • Begeleiding Pabo-studenten in onderzoeksvragen aangaande cultuureducatie
 • Deelname in regionale en provinciale overlegstructuren
 • Coördinatie regionaal Mobiel Ontdek Lab voortgezet onderwijs

Culturele veld

Culturele veld

 • Contacten met de muziekverenigingen in de regio
 • Examenlocatie binnen het Brabant voor theorie- en praktijkexamen HaFaBra
 • Ondersteuning projecten;
  Aanvragen van scholen voor kunstvakdocenten voor diverse vormen van begeleiding zoals  een thema/project, workshops, feestelijke activiteit en/of begeleidingstrajecten t.a.v. DCL trajecten voor CMK.
 • Ondersteuning communicatie in het Udense Culturele veld;
  – Ondersteuning van Guusbeweegtje.nl, Sjors sportief en Sjors creatief door alle creatieve partners te informeren, adviseren en implementatie van al hun gegevens op het platform. Door regelmatig contact te onderhouden blijven we in de weer om ook hén zichtbaar te
  houden in Uden e.o. Kunst & Co leverde zo bijvoorbeeld ook de hoofdprijs voor de tekenwinnaar van de omslag van het Sjors boekje.

  • Publicatie van de door ons geïllustreerde kaart van Udense Culturele spelers in onze communicatie.
  • Door de opzet van het Kunst & Co smoelenboek met ruim 70 contacten uit Uden e.o. kunnen we bijna iedere vraag bedienen met een passende invulling van kunstvakdocent, kunstenaar of andere partij in de creatieve sector.
 • Deelname in lokale en regionale overlegstructuren

Buurt en zorg 

 • Samenwerking met maatschappelijke partijen zoals bijvoorbeeld de samenwerking met het Retraitehuis en zorgcentrum St. Jan.
 • Het faciliteren van expositie ruimte en het helpen organiseren/ondersteunen van exposities door derden. Voorbeelden hiervan zijn het kunstenaarscollectief M-art (de Maashorstgroep), Geraldine van Euromedia (Filipijnse kunstenaars) en de Luchtmacht dagen expo.

Basisonderwijs:

8.331 x leerling bereikt

Voortgezet onderwijs:
2.871 x leerling bereikt

Aantal vaste volgers van ons digitaal nieuws:

ca. 1000 personen

Cursussen/(Buurt)Projecten/Vrije tijd:

9.729 x contact

Bezoekers website:

gem. 1000 sessies per maand

1
2
1

Het Open Atelier
Om de creatieve talent uren bij het Udens College vmbo een flinke boost te geven is met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie ‘Het Open Atelier’ gerealiseerd: een serie lessen waarin kunstprofessionals samenwerken met docenten van school. In 2019 vonden o.a. lessen plaats in: keramiek, dans, photoshop, schilderen, mode ontwerp en street-art.

Aantal deelnemers: ca 200 leerlingen en 6 UC docenten.

2

Basisaanbod “De Sjofele sjaal” voor gr. 7-8.
Een samenwerking van de bibliotheek en Kunst & Co voor de cultuurdisciplines: Erfgoed en Drama waarbij verhalen over beroepen van vroeger verzameld en geschreven werden. Het mooiste verhaal werd bewerkt tot een toneelvoorstelling waar kinderen aan mochten deelnemen. Per school kreeg men een breipakketje om zélf als kind te leren breien. Alle aangeleverde breisels zijn tot 1 lange sjofele sjaal verwerkt, die ook in de toneelvoorstelling gebruikt werd.

Aantal deelnemers: ca. 703

1
2
3
4
1


Heropening Kunst en Co en de Bibliotheek (Mondriaanhuis)
In maart 2019 was het dan eindelijk zover, de heropening van de prachtige nieuwe hal in het Mondriaanhuis met een expositiewand voor alle Udenaren. De heropening vond plaats door middel van een feestweekend waarin verschillende activiteiten plaats vonden voor iedereen die een kijkje wilde komen nemen of aan de slag wilde met kunst, cultuur en literatuur.

Aantal deelnemers/bezoekers: ca. 450 

2

Workshop 2-daagse Udens College havo-vwo
Een muzikale tweedaagse voor de brugklasleerlingen van het Udens College havo-vwo. Leerlingen volgden meerdere muziek- en dansworkshops in ruimtes van ’t Handelshuys in Uden.
Workshops: dans, percussie, air-drumming en rap.

Aantal deelnemers: 300 leerlingen

3

Kom in de Kas (7 april)
Expositie van kunstwerken van de Kunstclub van Kunst & Co in de kas van Aardbeien van Jan en Brigitte tijdens de landelijke Kom in de Kas dag. In de mooie kunstwerken hadden de kinderen aardbeien verstopt en hier een prijsvraag aan verbonden; Hoeveel aardbeien kun jij vinden? PopShop band Bandana speelde spetterende muziek!

Aantal deelnemers: 12
Aantal bezoekers: 5000

4

Kunst & Co Theater Festival 2019 (14 april)
Slotuitvoering van onze theater en musical klassen, jongeren en volwassenen in Markant Uden. Na weer een jaar hard werken was de tijd aangebroken om op het podium te staan en te laten zien wat er allemaal geleerd was.

Aantal deelnemers: 40
Aantal bezoekers: 252

1
2
3
4
5
1

Opening PronC Museum voor en door jong talent (21 mei)
Samen met STUK (Stichting Udense Kunstenaars), De Fotostudio Uden en basisscholen uit Uden en omgeving. Verschillende activiteiten beeldend en fotografie met de kunst als inspiratie. Spelen met licht in een donkere kamer, fotograferen met clair obscure zoals in de schilderkunst van Rembrandt van Rijn en de Creatieve Speelplaats met beeldende activiteiten. Opening door Genoveef Lukassen en Kindcentrum Marimba.

Aantal deelnemers: ca. 50 
Aantal bezoekers: ca. 150

2

Marimba drijft (19 juni)
Project voor alle leerlingen van Kindcentrum Marimba met als thema; water en afvalmateriaal.
Activiteiten: drijvende objecten, vijvers bouwen, vissen en onderwaterdieren maken met materialen als hout, plastic, dopjes, enz.

Aantal deelnemers: 100
Aantal bezoekers: 200 (ouder bedankochtend)

3

Cultuurdag Udens College vmbo (20 juni)
In samenwerking met Kunst & Co zijn er weer een hoop waardevolle activiteiten georganiseerd voor leerjaar 1, 2 en 3 van het Udens College. Zo bezocht leerjaar 3 de voorstelling van Theatergroep Trots in Markant Uden en konden brugklassers onder andere een OntdekLab op locatie bezoeken tijdens hun eigen cultuurfestival in en om de school.

Aantal deelnemers: 921

4

Bezoek DCL school Den Omgang
Den Omgang heeft met het hele team een workshop Muziek gevolgd, gegeven door Debby Marijnissen.

Aantal deelnemers: 16

5

Bezoek Team de Vlonder
Kennismaking Op de PlanC, C Lokaal, Erfgoed leskisten en OntdekLab.

Aantal deelnemers: 20.

1
2
3
4
5
6
7
1

Opening 1e Kunstkar op Muzerijk (7 sept.)
Kinderen kunnen in Uden bij de BSO op creatief avontuur met de goed gevulde Kunstkar. Een kast vol met materialen en inspiratie van de vier disciplines beeldend, dans, muziek en theater van Kunst & Co. Muzerijk, De Klimboom en de Vlonder hadden de primeur.


Aantal deelnemers: gemiddeld 20 kinderen per week per locatie.


2

Optredens Retraitehuis – maandelijks va september
Maandelijkse worden er concerten in het Retraitehuis gegeven door docenten en/of cursisten waarbij niet alleen muziek wordt gemaakt maar ook uitleg over het instrument wordt gegeven. Bewoners mogen kijken en voelen, het instrument soms ook zelf proberen, erg interactief wanneer mogelijk!

Aantal deelnemers: wisselend ca 50 tot 100.

3

OMG en foto expositie vredessymbolen
In september 2019 hebben zo’n 15 scholen meegedaan aan het unieke OMG Uden lespakket ter ere van de bevrijding van Uden, 75 jaar geleden. Activiteiten: een klassengesprek met Adriaan Sanders en een wandeling langs 4 belangrijke Udense plekken: de Kerkstraat, de Kruisherenkapel, Uden War cemetery en het Bevrijdingspark. Als reflectieactiviteit mochten de kinderen met Genoveef Lukassen een eigen ontworpen vredessymbool leggen met natuurmaterialen (land-art) in het Bevrijdingspark waarna alle vredessymbolen op de foto gezet zijn als aandenken.

Aantal deelnemers: 815

4

Culturele instuif (18 oktober)

Samen met Theaterspoor, Bibliotheek en Kunst & Co een ridderspeurtocht door het Mondriaanhuis en de voorstelling Kigotte van Unieke Zaken in de theatervrachtwagen. Creatieve workshop InC met de voorstelling als inspiratiebron.

Aantal deelnemers: 100

5

Korte Cursussen Kunst & Co (najaar 19)
Kunst & Co biedt jaarlijks een serie van 3 blokken korte cursussen aan. De korte cursussen variëren per blok van discipline/kunstvak, sommigen lopen ook door het hele seizoen heen. Denk hierbij aan keramiek, vilten, specialistische instrument technieken als bottleneck maar ook kunstgeschiedenis. Op deze manier kan men lekker proberen en experimenteren zonder meteen voor een jaar vast te zitten aan een vak.

Aantal deelnemers: Tussen 8 en 15 deelnemers afhankelijk van het vak

6

Slagwerkgroep de Brummers/St. Jan
Stichting Brabantzorg voert samen met Kunst & Co een muzikale activiteit uit voor de bewoners van het verzorgingshuis St. Jan en de omliggende aanleunwoningen. Iedere week kunnen de deelnemers in een slagwerkgroep hun energie kwijt en samen zijn want het sociale aspect is erg belangrijk. Regelmatig zijn er ook optredens voor familie en bezoekers.

Aantal bezoekers: tussen 30-130 bij optredens

7

Mobiel medialab voor ’t Mulderke (28 oktober – 17 november 2019).
Basisschool ’t Mulderke heeft samen met Kunst & Co een mobiel medialab samengesteld vanuit de materialen in het OntdekLab. Leerkrachten en ‘expertleerlingen’ hebben bij Kunst & Co een korte instructie gekregen om vervolgens op school aan de andere kinderen uit te kunnen leggen hoe alles werkt. Gedurende drie weken heeft de school op deze wijze zelfstandig kunnen werken met het mobiele lab.

Aantal deelnemers: 192 leerlingen

1
2
3
4
1

Succesvolle eerste korte cursussen OntdekLab
Onder leiding van Carlijn van den Berg is het OntdekLab van Kunst & Co in 2019 voor het eerst open gegaan voor kinderen die in hun vrije tijd willen onderzoeken, ontdekken en ontwerpen. Er ontstonden bijzondere bedenksels, zoals een robot tegen het afvalprobleem die je beloont met een waardebon als je je afval erin gooit. Ook is er druk geprogrammeerd en gespeeld met virtual reality.

Aantal deelnemers: 10

2

Sinterklaashuis (11 nov- 5 dec)
Groepsbezoeken van basisschoolleerlingen groep 1 en 2, kinderopvang, BSO en volwassenen van dagbesteding Muzerijk. Thema: Kleur in de slaapkamer, werkkamer, keuken en pakjeskamer.
Diverse activiteiten: lievelingseten tekenen. Kleurenwaaier maken.
Schoolopdracht: Ontwerp en maak behang voor de werkkamer van Sinterklaas.

Aantal bezoekers: 1350

3

Bandcoaching PopShop – Uden on Ice            
Veel muzikanten dromen ervan om in een band te spelen. Weinig dingen geven een grotere kick dan voor een live publiek staan! In de bandcoaching kan je als bestaande band of als individu die aansluit bij een band leren wat het is om op het podium te staan. Hoe werkt het geluid en het licht, hoe dicht sta je bij je microfoon….allemaal zaken die nog naast het spelen/zingen aan bod komen. En om alles af te maken zorgt PopShop ook nog voor meerdere podia per jaar om je te presenteren in het Udense, bijvoorbeeld tijdens Uden on Ice.


Aantal deelnemers: 30

Aantal bezoekers: ca. 300

4

Jubileum Big Band A Juicy Cocktail, 35jaar Big Band Kunst & Co
Een jubileum optreden in Markant Uden van de Kunst & Co Big Band o.l.v. Jo Schins. Een mix van hedendaagse én traditionele big band muziek, compleet met dansers, achtergrond koor en gasten als Addy van den Krommenacker. Het was een avond vol swing en blues!

Aantal deelnemers: 16
Aantal deelnemers: 400+ bezoekers

Wat we nog meer doen

BEMIDDELEN VAKDOCENTEN BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Kunst & Co bemiddelt tussen onderwijs en vakdocenten om een passende match te maken voor losse projecten en activiteiten, lessenreeksen of ateliers. Eén van de scholen die hiervan gebruik heeft gemaakt is de Wijde Wereld waar een vakdocent de groepen 1 t/m 4 beeldende kunstles heeft gegeven met verschillende thema’s en verdieping van teken en schildermaterialen. Totaal bereik: 180 kinderen, 45 kinderen per week.

BEGELEIDING PABO STUDENTEN

Begeleiding van de minor cultuureducatie waar vier studenten kozen voor het concept Creatieve Speelplaats. Hun opdracht was het uitwerken van de visie binnen de stageschool, aangepast aan thema van de school en reflecteren van de bevindingen op de stageschool. In 2019 waren dit de scholen; De Brinck, ’t Mulderke en de Aventurijn.

HET OPEN ATELIER

Kunst & Co heeft samen met het Udens College een subsidie verworven van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Doel van de subsidie is om docenten van het Udens College nog sterker te verbinden met (kunst)professionals uit de culturele omgeving van de school. Dit wordt gerealiseerd door docenten die creatieve ‘talent-uren’ begeleiden te koppelen aan een expert, zodat zij samen een kwalitatief sterke module kunnen opzetten.
Dankzij de subsidie zijn er in 2019 allerlei nieuwe samenwerkingen opgebloeid tussen de school en externe professionals, die ook na afloop van de subsidie van betekenis zullen blijven voor de school.

CREATIEVE SPEELPLAATS EN CREATIEVE WERKPLAATS

Elke tweede zaterdag van de maand is er de Creatieve Speelplaats en elke eerste dinsdag van de maand is er de Creatieve Werkplaats (uitzondering zomervakantie). Voor kinderen en volwassenen die graag hun creativiteit willen ontdekken, nieuwe dingen willen leren en zich graag laten verrassen en inspireren. Elke keer is er een ander verrassend aanbod met workshops door verschillende kunstprofessionals, met verschillende materialen, diverse disciplines en elke keer een andere uitdaging.

PROJECTPLAN ‘ONTDEKLAB UDEN’

Het OntdekLab bij Kunst & Co is inmiddels een vaste partner voor het Udense onderwijs, waar onderzoekend, ontdekkend en ondernemend geleerd kan worden met technologie & kunst en waar het onderwijs materialen kan lenen. Vanuit het regionale initiatief ‘Het Techniek Loket’ gaat in 2020 worden onderzocht welke rol het OntdekLab structureel kan spelen binnen het curriculum van het basisonderwijs. Daarnaast wordt het OntdekLab steeds meer opengesteld voor buitenschoolse activiteiten, voor jong en oud!

Bestuur Kunst & Co 2018-2019

Stichting Kunst & Co heeft een bestuur met een brede vertegenwoordiging vanuit de Udense partners.
Het onbezoldigde bestuur bestond in 2019 uit:

 • Peer van Bakel (Voorzitter)
 • Erik van Ageraat (Secretaris)
 • Coronus Veraa (Penningmeester)
 • Nico den Hollander (met aandachtspunt PZ in portefeuille)
 • Bart Schoemaker (namens PO katholieke scholen; t/m 01-07-2019)
 • Jan Jenneskens (namens PO katholieke scholen; va. 28-11-2019)
 • Sandra Beuving (namens PO openbare scholen; t/m 27-11-2019)
 • Anke van der Lee (namens PO openbare scholen; va. 28-11-2019)
 • Philippe Reuser (namens VO afd. Havo/VWO; t/m 27-11-2019)
 • Maurice van den Akker (namens VO afd. Havo/VWO; va. 28-11-2019)
 • René Marneffe (namens VO, afd. VMBO)
 • Annemieke de Groot (namens erfgoedinstellingen)
 • Larissa van Dommelen (namens Directie Overleg Cultuur)

Het bestuur volgt de code Cultural Governance